کشور ترکیه علاوه بر سواحل زیبا و مراکز تفریحی و پاساژهای خرید مدرنی که دارد، دارای کاخها و عمارتهای بسیاری نیز میباشد که کاخ دولما باغچه بزرگترین و زیباترین آنهاست. این کاخ یادگاری از آخرین پادشاهان دوره عثمانی است و در بخش اروپایی شهر استانبول قرار گرفته است. معماری این کاخ بی نظیر و منحصر به فرد است و فضای سبز داخل کاخ نیز از نظر زیبایی حیرت انگیز است. توصیه سایت رهاراز به شما عزیزان این است که در هنگام سفر به استانبول بازدید از قصر دولما باغچه را در برنامههای سفر خود داشته باشید.
فهرست مطالب
Toggle
تاریخچه کاخ دولما باغچه
این قصر که برخی آن را دلمه باغچه نیز تلفظ میکنند از جمله مسحور کنندهترین ساختمانهای تاریخی دنیا نیز محسوب میشود که معماری خارجی و دکوراسیون داخلی اصیل و باشکوه آن زبانزد است بنابراین تعجبی ندارد که این بنا در صدر مهمترین جاهای دیدنی ترکیه قرار داشته باشد. ساختن کاخ دولما باغچه استانبول در سال 1842 در دوران پادشاهی سلطان عبدالمجید اول که سی و یکمین پادشاه حکومت عثمانی بود آغاز شد و ساختن آن چیزی در حدود 10 سال زمان برد. تا قبل از احداث این قصر باشکوه، به مدت 400 سال پادشاهان عثمانی در قصر توپکاپی اقامت داشتند. این کاخ موزه در امتداد شهر بسفر و در منطقه بشیکتاش واقع شده است و به دلیل علاقه شخصی سلطان عبدالمجید به فرهنگ و معماری اروپایی، در معماری این بنای تاریخی بیشتر از سبک اروپایی استفاده شده است و به قدری بزرگ است که بازدید از آن ممکن است تا چند ساعت طول بکشد اما مطمئن باشید که زیباییهای آن ارزش چند ساعت وقت گذراندن و عکاسی را دارد.
ساعات کاری و هزینه بازدید از کاخ دولما باغچه
این کاخ بزرگ فقط شامل یک ساختمان نیست و امروزه مجموعهای از موزهها و حرم سرا فضای کاخ را تشکیل میدهند که هزینه ورودی کاخ دولما باغچه برای هر قسمت به طور جداگانه حساب میشود. بنابر نرخهای تعیین شده در سال 2023 برای قیمت بلیط کاخ دولما باغچه استانبول، گردشگران برای بازدید از ساختمان اصلی، موزهها و حرم سرا در مجموع باید 450 لیر بپردازند. این کاخ در تمام روزهای هفته به غیر از دوشنبهها فعالیت دارد و از ساعت 9 صبح تا 18 باز است و بازدید از آن ممکن است یک نصف روز زمان ببرد.
بهترین زمان بازدید از کاخ دولما باغچه
از آنجایی که قسمت اعظم این کاخ را فضای سبز آن تشکیل داده است بنابراین بهترین زمان برای بازدید از آن فصل بهار و تابستان است چرا که منظرهای دل انگیز و با طراوت را برای گردشگران فراهم میکند. همچنین در روزهای سه شنبه هر هفته در فصل تابستان مراسم رژه نظامی توسط گارد سلطنتی در این کاخ برگزار میشود که تماشای آن خالی از لطف نیست و خاطرهای به یاد ماندنی را در ذهن توریستها ایجاد میکند.
آدرس کاخ دولما باغچه
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، این عمارت بزرگ در شهر استانبول و در منطقه بشیکتاش واقع شده است. در این منطقه بندری به نام بندر کاتاباش وجود دارد که قصر دولما در مجاورت این بندر قرار دارد. ممکن است برای گردشگرانی که در هتل های ترکیه مستقر هستند سوال پیش بیاید که چگونه میتوانند خود را به کاخ برسانند؟ در جواب این عزیزان باید بگوییم که اگر هتل شما در استانبول و در نزدیکی میدان تکسیم است به راحتی میتوانید با استفاده از وسایل نقلیه عمومی به کاخ بروید. مسیر رفتن به کاخ دولما باغچه از میدان تکسیم به این صورت است که باید سوار خط F1 مترو به سمت کاتاباش بشوید و در ایستگاهی که به نام کاخ است پیاده شوید. پس از 500 متر پیاده روی کاخ را در روبروی خود خواهید دید.
اگر ترجیح میدهید که با اتوبوس به این مکان دیدنی در کشور ترکیه بروید، بهتر است بدانید که نزدیکترین ایستگاه اتوبوس به این کاخ ایستگاه بشیکتاش استادیومو میباشد که در خیابان کدیرگالار واقع شده است. بنابراین با مراجعه به نقشه و جدول زمانبندی اتوبوسرانی این منطقه خود را به خط اتوبوس مورد نظر برسانید و در ایستگاه بشیکتاش استادیومو پیاده شوید.
بخش های مختلف کاخ دولما باغچه استانبول
این قصر بزرگ و باشکوه دارای ساختمانها و بخشهای مختلفی است که هر یک جزییات منحصر به فردی دارد و در معماری و چیدمان و دکوراسیون سبک خاصی دارد. در ادامه با مهمترین قسمتهای کاخ آشنا میشویم:
مسجد دولما باغچه
در هنگام بازدید از این کاخ بزرگ، در قسمت جنوبی آن حتما به یک مسجد با منارههای بلند و شیک برخورد خواهید کرد. این مسجد به دستور مادر سلطان عبدالمجید در میانه محوطه کاخ ساخته شد تا محلی برای عبادت ساکنان آن باشد. وجود پنجرههای مدور زیر گنبد معماری خاص و زیبایی را به این مسجد بخشیده که توجه مخاطبان را به خود جلب میکند. این مسجد به نام بزم عالم ولیده سلطان نیز شناخته میشود.
برج ساعت درون محوطه
برج ساعت دقیقا روبروی ساختمان اصلی کاخ قرار دارد و به شکل یک ساختمان باریک و 4 وجهی دیده میشود که 4 طبقه دارد و ارتفاع آن به 27 متر میرسد. این برج به دستور سلطان عبدالحمید دوم ساخته شده و باز هم معماری اروپایی در آن به کار برده شده است. پل گارنیر فرانسوی وظیفه طراحی و ساخت این ساختمان و یوهان میار وظیفه راه اندازی ساعت آن را بر عهده داشتهاند. نکته جالب در مورد این بنا این است که با وجود آنکه این بنا در سال 1979 ساخته شده است اما تعدادی وسایل الکترونیکی در ساختار و مکانیک آن وجود دارد.
کاخ ولیعهد
کاخ ولیعهد یکی از بزرگترین ساختمانهای کاخ دولما باغچه است که محلی برای اقامت پادشاهان عثمانی بوده است. از سال 2014 این بنا به موزهای برای نمایش نقاشیها و آثار هنری ارزشمند قرن نوزدهم و بیستم تبدیل شد. نقوش به کار رفته در سقف این کاخ چشمگیر است و از رنگهای گرم و جذابی در آن استفاده شده است. همچنین این ساختمان با یک دیوار از جنس طلا از حرمسرا جدا شده است.
بخش های درونی کاخ اصلی دولما باغچه
- مابینی همایون یا سلاملیک
در هنگام ورود به کاخ اصلی اولین محلی که با آن روبرو میشوید سالن سلاملیک و یا مابینی همایون است. این سالن دارای 2 طبقه و 4 سالن است و محل اجتماعات اصلی دولتی بوده است. در گذشته ورود خانمها به این سالن ممنوع بوده چرا که اتفاقات مهم سیاسی در این سالن رقم میخورده است. به دلیل رفت و آمدهای دولتمردان و رجال سیاسی و پرنفوذ به سالن سلاملیک، تمام وسایل به کار رفته در آن پر زرق و برق و باشکوه هستند از جمله فرشهای نفیس و دستباف، چهل چراغهای کریستالی آویزان شده از سقف، تابلوهای ارزشمند بر روی دیوارها، ظروف اورجینال و گران قیمت و …
- اتاق دبیرخانه
از مهمترین اتاقهای سالن سلاملیک میتوان به اتاق دبیرخانه اشاره کرد. این اتاق در ابتدای ورودی سالن قرار گرفته است و در آن مبلمان فرانسوی اصیل و نقاشیهای مشهوری مانند “کاروان استانبول به مکه” و “پاریس در آتش” در آن دیده میشوند.
- سالن سفرا
مجللترین بخش سالن مابینی همایون را میتوان به سالن سفرا نسبت داد. این سالن دارای تزیینات بسیار لوکس و شیک میباشد و محلی برای استقبال و پذیرایی از دولتمردان، سفرا و مهمانان خارجی در دوره عثمانی بوده است.
- اتاق سرخ
همانطور که از نامش پیداست، اتاق سرخ دارای وسایل و دکوراسیونی به رنگ سرخ است. این رنگ جذاب شکوه زیادی به این اتاق بخشیده است و از رنگ مبلمان گرفته تا چهل چراغها، از فرشها گرفته تا پردهها همه به رنگ سرخ هستند. یکی دیگر از المانهایی که در این اتاق خودنمایی میکند تابلوی نقشه جهان است که در ابعاد بسیار بزرگ از دیوار آویخته شده است. این سالن نیز از جمله مجللترین قسمتهای کاخ دولما باغچه میباشد.
- راه پله کریستالی کاخ
طبقه اول و دوم کاخ توسط یک راه پله دو طرفه به یکدیگر متصل میشوند که به آن راه پله کریستالی میگویند. دلیل این نام گذاری وجود کرستالهای منقش و درخشان در ساختار نردههای این راه پله میباشد.
- بخش زولوچین
سالن زولوچین در طبقه دوم قرار دارد و سالن بزرگی است که دارای وسایل پر زرق و برقی میباشد. برای رسیدن به این سالن باید از راه پله کریستالی گذر کرد. از دو طرف این سالن 2 منظره باشکوه دیده میشود که یکی از آنها مشرف به باغهای سرسبز و دیگری مشرف به تنگه بسفر است.
حرم سرا یا حرم همایونی
خصوصیترین بخش کاخ دولما مربوط به حرمسرا میباشد. در گذشته و در زمان حکومت پادشاهان عثمانی، این بخش مخصوص سکونت خانواده پادشاهان بوده است و توسط یک راهروی باریک به سالن سلاملیک متصل میشد. بجز شاه و خواجهها هیچ مرد دیگری حق ورود به این قسمت را نداشت و توسط گارد سلطنتی تحت تدابیر امنیتی شدیدی قرار داشت. این بخش از نظر وسعت مساحت زیادی را در بر دارد و از چندین اتاق و تالار تشکیل شده است. اتاق سلطان، اتاق همسران سلطان، اتاق والده سلطان، اتاق شاهزادگان، کنیزان، اتاقهای مخصوص استراحت و … در این قسمت از کاخ واقع شدهاند. اگر با تور ترکیه به این کشور سفر کردهاید و قصد بازدید از این کاخ را دارید، دیدن حرم همایونی را فراموش نکنید.
از دیگر بخشهای حرمسرا که بازدید از آنها برای گردشگران خوشایند است تالار آبی است. این تالار بزرگترین قسمت حرم همایونی میباشد و محل دیدار سلطان با مردم بوده است. به علت وجود وسایل و تزیینات تشریفاتی آبی رنگ در این اتاق، به آن تالار آبی گفته میشود.
تالار صورتی نیز از دیگر تالارهای مجلل حرم همایونی است که نسبت به تالار آبی ابعاد کوچکتری دارد. در این سالن مادر سلطان و همسران وی از دیگر مهمانان استقبال کرده و با آنها معاشرت میکردند. دلیل نام گذاری این تالار هم استفاده از وسایل و دکوراسیون به رنگ صورتی ملایم است.
کتابخانه
فرهنگیترین بخش دولما باغچه را میتوان به کتابخانه آن نسبت داد. این بخش در قسمت حرمسرا قرار گرفته است و به دستور آخرین پادشاه عثمانی یعنی سلطان عبدالمجید دوم احداث شد. در این کتابخانه کتابهای متنوع و متفاوتی وجود دارد که علاوه بر سلطان عبدالمجید، اولین و دومین روسای جمهوری ترکیه یعنی آتاتورک و اینانلو نیز در جمع آوری این کتابها نقش داشتهاند.
اتاق آتاتورک
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم این قصر محل اقامت آخرین سلاطین عثمانی و خانواده آنها بوده است و پس از پایان یافتن حکومت آنها، هنگامی که مصطفی کمال آتاتورک، اولین رئیس جمهور این کشور، از استانبول بازدید میکرده در یکی از اتاقهای این کاخ مستقر میشده است. در ساعت 9:05 روز 10 نوامبر سال 1983 آتاتورک در یکی از این اتاقها درگذشت به همین دلیل از آن زمان تاکنون ساعت آن اتاق طوری تنظیم شده است که همیشه زمان 9:05 را نشان میدهد.
نکات جالب در مورد کاخ دلما باغچه ترکیه
- این کاخ دارای 285 اتاق، 68 سرویس بهداشتی، 6 حمام ترکی و 44 سالن میباشد.
- در مجموع از 14 تن طلا برای تزیینات سقف بخشهای مختلف قصر استفاده شده است.
- 6 تا از آخرین سلاطین عثمانی در این کاخ زندگی کردهاند.
- مساحت این کاخ چیزی بالغ بر 45000 متر مربع است.
- عمارت دولما دارای 131 فرش نفیس دستباف است که به طور سفارشی در شهر هرکه بافته شدهاند.
- چهل چراغی که از سقف تالار تشریفات آویزان است، 4.5 تن وزن دارد و بزرگترین چهل چراغ کریستالی دنیاست.
- در این کاخ فرشهایی از جنس پوست خرس وجود دارند که هدیه تزار روسیه به دولت عثمانی بودهاند.
- در کاخ ولیعهد این عمارت که به موزه تبدیل شده است حدود 202 نقاشی از بزرگترین هنرمندان جهان از جمله فلیکس زیم، استینسلاو چلوبوسکی، ایوان آیوازوفسکی و … وجود دارد.
سخن پایانی
برای بازدید از کاخ دولما باغچه استانبول قیمت ثابتی برای بلیطها وجود ندارد و با توجه به تعداد ساختمانهایی که قصد بازدید از آنها را دارید باید هزینه پرداخت کنید. رزرو تورهای ترکیه توسط سایتهای معتبر مانند سایت رهاراز به شما کمک میکند تا با صرف هزینهای به صرفه، از بهترین جاهای ترکیه دیدن کنید و تجربهای دل انگیز را برای خودتان رقم بزنید. برای اطلاع از تورهای گوناگون در فصول مختلف سال با ما در ارتباط باشید.
سوالات متداول
کاخ دلما باغچه در کدام شهر ترکیه قرار دارد؟
این قصر در شهر استانبول و در نزدیکی تنگه بسفر در منطقه بشیکتاش قرار دارد.
معنی کلمه دولما باغچه چیست؟
این کاخ در چه ساعاتی از روز باز است؟
همه روزه به جز دوشنبهها از ساعت 9 صبح الی 18
بحث و گفتگو