سفر به شهر استانبول فقط در خوشگذرانی در سواحل آن، کلابها و مراکز خرید این شهر خلاصه نمیشود و بازدید از بناهای تاریخی باشکوه و ارزشمندی همچون کاخ توپ کاپی نیز لذت بخش و آموزنده میباشد. این کاخ مربوط به معروفترین پادشاهان عثمانی است که قدمت آن به چند صد سال میرسد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با اطلاعات مفید و حقایق جالبی که کارشناسان سایت رهاراز برای شما عزیزان درباره این قصر مجلل برای شما تهیه کردهاند بیشتر آشنا شویم.
فهرست مطالب
Toggleتاریخچه کاخ توپ کاپی استانبول
ساخت کاخ توپکاپی در استانبول ترکیه به زمان اولین پادشاه عثمانی یعنی سلطان محمد دوم باز میگردد. چند سال پس از اینکه این حکومت شهر قسطنطنیه را تصرف کردند، دستور ساخت این کاخ توسط سلطان محمد دوم صادر شد و در سال 1460 بر روی خرابههای بیزانس ساختن قصری به بزرگی 7 هزار متر مربع آغاز شد و در سال 1478 به پایان رسید. از آن پس، حدود 30 پادشاه عثمانی به مدت 400 سال در این کاخ زندگی کردند و این بنای بزرگ و مجلل تبدیل به مهمترین مرکز سیاسی کشور شد. در طی این 4 قرن، به مرور زمان و به دستور پادشاهان مختلف، قسمتهای گوناگونی به قصر توپکاپی اضافه میشد و امروزه میبینیم که از به روزترین سبکهای معماریهای دنیا همچون معماری اسلامی، معماری عثمانی و معماری اروپایی در آن استفاده شده است.
علاوه بر پادشاهان و فرزندان آنها، افراد بسیار دیگری نیز در کاخ زندگی میکردند که بیشترین تعداد این افراد مربوط به ساکنان حرمسرا، سربازان پیاده نظام، گار سلطنتی، نیروهای خدماتی و کنیزها و … بوده است. این کاخ تا قرن نوزدهم و تا قبل از ساخت کاخ دولما باغچه که آن هم یکی از زیباترین جاهای دیدنی ترکیه میباشد، نماد اقتدار و شکوه حکومت عثمانی به شمار میرفت. این بنا در سال 1985 در سازمان یونسکو ثبت جهانی شد.
معماری قصر توپکاپی
معماری به کار رفته در این کاخ به قدری چشم نواز و دارای جزییات است که توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب میکند. بنای اولیهی ساختمان طوری طراحی شده است که 4 حیاط بزرگ، پشت سر هم قرار گرفتهاند و هر حیاط با دروازه به حیاط بعدی راه دارد و هرچه در این محوطه جلوتر برویم، گویی که فضای آن خصوصیتر میشود و به محل اسکان پادشاهان و خانواده و حرمسرای آنها نزدیکتر میشویم. سبک معماری اولیهی به کار رفته در این کاخ مربوط به سبک قرون وسطی میباشد که در بازسازیها و ساخت و سازهای بعدی، معماری عثمانی و اسلامی نیز در آن به کار گرفته شده است. بیشترین متریال استفاده شده در این بنای تاریخی کشور ترکیه، سنگ و چوب است.
بخش های مختلف کاخ توپکاپی
آنچه که امروزه گردشگران و بازدیدکنندگان از توپکاپی مشاهده میکنند، بسیار فراتر از چیزی است که در ابتدا بنا شده بود چرا که این عمارت در طی سالهای زیادی که از عمرش میگذرد دچار سوانح زیادی از جمله آتش سوزی شده و بارها مرمت شده است و یا اینکه کارکرد ساختمانهای مختلف در ان به مرور زمان تغییر کرده است. به طور کلی میتوان گفت که این کاخ از 4 حیاط اصلی و یک حرمسرای بزرگ تشکیل شده است. در ادامه به جزییات هر یک میپردازیم.
· حیاط اول
فضای شگفت انگیز کاخ با حیاط اول شروع میشود. این حیاط که بزرگترین حیاط نیز به شمار میرود، محل ورود افراد غیرمسلح بوده است و رژهها و گردهماییهای مختلفی در این مکان برگزار میشده است. دروازه ورودی به این حیاط به نام باب همایون معروف است. در این محوطه یک دروازهبزرگ به نام دروازه سلام نیز وجود دارد که دارای برج و باروهای نوک تیز است و یادآور ساختمانها و قلعههای مربوط به دوران قرون وسطی میباشد. علاوه بر آن، وجود بقایای به جای مانده از کلیسای دوره بیزانس و همچنین وجود آثار هنری ارزشمند بر روی دیوارههای این حیاز آن را به نوعی تبدیل به موزه توپکاپی کرده است.
· حیاط دوم
دروازهی سلام که در پاراگراف قبلی به آن اشاره کردیم، به سوی حیاط دوم باز میشود. دلیل نام گذاری این دروازه آن است که در زمان حکومت عثمانیان، هر کسی که حق ورود به این حیاط را داشته است باید در ابتدا به سلطان زمان تعظیم و سلام میکرده است. ناگفته نماند که افراد عادی اجازه ورود به این حیاط را نداشتند و خادمان سلطنتی، اعضای شورا و اعضای دادگاه میتوانستند وارد آن شوند. نام دیگر حیاط دوم كاخ توپكاپي استانبول، میدان دیوان بوده است. در این حیاط یک سالن با سقف گنبدی شکل وجود دارد که محل گردهمایی اعضای شورا و برگزاری جلسات رسمی و سیاسی بوده است.
· حیاط سوم
از حیاط دوم کاخ که عبور کنیم، توسط دروازهای به نام دروازه سعادت به حیاط سوم توپکاپی میرسیم. فضای این حیاط نسبت به 2 حیاط قبلی خصوصیتر بوده است و جو امنیتی شدیدی بر آن غالب بوده است چرا که سلطان در این محل اقامت داشتهاند. همچنین مدرسه داخلی کاخ نیز در حیاط سوم قرار دارد. در هنگام مناسبتهای بزرگ که نیاز به برگزاری جشنهای مجلل داشتهاند، از این حیاط استفاده میکردند.
· حیاط چهارم
پس از عبور از حیاط سوم کاخ، به حیاط چهارم میرسیم که محل اصلی قرارگیری ساختمانهای مختلف قصر است و خصوصیترین فضای توپکاپی نیز به شمار میرفته است چرا که در این حیاط ساختمانهای مختلفی از جمله اتاق ختنه پسران پادشاهان، عمارت صوفی، عمارت ایروان، اتاقک مکیدیه و … قرار داشته است. در این حیاط باغهای پلکانی چشم نوازی وجود داشته است و عمارتهای داخل حیاط عمدتا رو به تنگه بسفر و دریای مرمر بنا شده بودند. از دیگر ویژگیهای بارز این حیاط، وجود آلاچیقهای طلایی و نقرهای در آن است که محل افطار پادشاهان عثمانی بوده است. پادشاهان عثمانی روزه خود را در این آلاچیقها که رو به شهر بود افطار میکردند.
· حرمسرا
حرمسرا محل اصلی اقامت خانواده شاه بوده است و در قرن شانزدهم میلادی و در زمان حکومت شاه مراد سوم به محل اقامت شاه نیز تبدیل شد. از آنجایی که حرمسرا در طی زمان و با توجه به نیازهای مختلف، گسترش پیدا میکرد، در معماری آن سبکهای مختلفی دیده میشود. اتاقهای این عمارت بر اساس جنسیت تفکیک میشده است. ورود به ساختمان حرمسرا از حیاط دوم و یا همان میدان دیوان امکان پذیر است. بزرگترین و مهمترین اتاق حرمسرا متعلق به ملکه مادر بوده است. ملکه مادر پرنفوذترین و قدرتمندترین زن دربار محسوب میشده و سلطان در همه امور مملکت با وی مشورت میکرده است. حرمسرا همیشه از پرجمعیتترین بخشهای کاخ بوده است و تمامی زنان و دختران سلطنتی در آن ساکن بودند. امروزه این ساختمان با داشتن بیش از 400 اتاق به موزه تبدیل شده که تور ویژهی آن در روزهای خاصی برگزار میشود.
اگر شما هم مایل به رزرو تور ترکیه و بازدید از اماکن تاریخی حیرت انگیز این کشور هستید با همکاران ما در سایت رهاراز در تماس باشید تا خاطرهای دل انگیز از سفر به ترکیه را در ذهن خود ثبت کنید.
· کتابخانه
کتابخانه کاخ توپکاپی یکی از مکانهای ارزشمند و مجلل در این کاخ میباشد که دارای 18 هزار کتاب تاریخی گرانبها و باارزش میباشد که بیشتر آنها دارای مهر سلطان احمد سوم هستند. علاوه بر کتابها آثار هنری و فرهنگی بی نظیر دیگری همچون نسخههای خطی، مینیاتورها، نقاشیهای نفیس و … در این کتابخانه وجود دارند. نکته جالب توجه در معماری ساختمان کتابخانه این است که قفسههای ان را طوری طراحی کردهاند که هوا در میان کتابها جریان داشته باشد. همچنین پنچرههای این ساختمان را با استفاده از عاج فیل ساختهاند.
· راهرو طلایی
راهروی طلایی از مهمترین و قدیمیترین قسمتهای کاخ توپکاپی سلطان سلیمان به شمار میرود. شهرت این راهرو از آن جهت است که اتاق سلطان را به طور مستقیم به حرمسرا وصل میکرده است. برخلاف نام آن، این راهرو به رنگ سفید بوده است و از تزیینات سادهای در معماری آن استفاده شده است.
· گنجینه امپراتوری
میتوان باارزشترین و جالب توجهترین قسمت موزه توپکاپی ترکیه را به گنجینه امپراتوری نسبت داد. در این ساختمان اشیاء گرانبهایی همچون جواهرات پادشاه، تاجهای پادشاه و ملکه، سلاح های جواهرنشان، غنیمتهای جنگی، تختهای سلطنتی و … قرار دارند. مهمترین این جواهرات عبارتند از: الماس کاشیکچی 86 قیراطی، گردنبندهای اعضای خانواده سلطنتی، خنجرهای تمام طلا، کمربند شاه اسماعیل صفوی، سنگهای قیمتی و …
کاخ توپکاپی در کجا قرار دارد؟
از جمله متداولترین سوال گردشگران این است که کاخ توپکاپی کجاست؟ افرادی که در هتل های ترکیه واقع در مرکز استانبول مستقر هستند به راحتی میتوانند با استفاده از وسایل نقلیه عمومی خود را به این قصر برسانند. کاخ در منطقهای به نام سلطان احمد واقع شده است که در این منطقه علاوه بر توپ کاپی آثار و ابنیه تاریخی مختلفی قرار دارند.
برای دسترسی به کاخ با استفاده از اتوبوس لازم است تا خود را به ایستگاه سلطان احمد و یا پارک گلخانه برسانید و با چند دقیقه پیاده روی، از کاخ بازدید نمایید. افرادی که ترجیح میدهند از تراموا استفاده کنند، باید تا ایستگاه مسجد آبی بروند و گردشگرانی هم که علاقمند به استفاده از مترو هستند، باید سوار خط M1 متروی استانبول که از پر ترددترین خطهای مترو میباشد شوند.
زمان بازدید از کاخ توپکاپی
ساعات بازدید از این کاخ همه روزه به جز روزهای سه شنبه از ساعت 9 صبح الی 18 میباشد. در فصل زمستان و با کوتاه شدن روز، ساعات بازدید به 10 صبح تا 16 تغییر میکند. هزینه بلیط این موزه حدود 200 لیر است و افرادی که علاقمند به بازدید از حرمسرا نیز باشند لازم است تا بلیط آن را جداگانه تهیه کنند که قیمت آن 100 لیر میباشد.
قبل از اینکه برای بازدید از این کاخ اقدام کنید توصیه میکنیم که از لباسها و کفشهای راحت استفاده کنید چرا که دیدن از قسمتهای مختلف کاخ به حداقل 2 الی 3 ساعت زمان نیاز دارد.
بهترین زمان بازدید از قصر توپ کاپی
گردشگرانی که قصد دارند برای بازدید از کاخ توپکاپی بلیط تهیه کنند لازم است تا در ابتدا بدانند که بهترین زمان بازدید از آن چه موقع است. همانطور که تا اینجای مقاله مشاهده کردید، این کاخ دارای 4 حیاط بسیار بزرگ است که هر یک از آنها فضای سبز دلنشینی دارند بنابراین بهترین فصل برای بازدید از این قصر، بهار و تابستان است. البته ناگفته نماند که علاقمندان به هوای پاییزی و زمستانی نیز میتوانند از فضای بارانی و برفی این کاخ نهایت لذت را ببرند و عکسهای یادگاری زیبایی بیندازند. به علاوه، بازدید از اماکن دیدنی ترکیه در فصل پاییز و زمستان از نظر اقتصادی هم به صرفهتر است.
سخن پایانی
بازدید از شهر استانبول ترکیه به واسطه اماکن تاریخی و مناظر طبیعی بسیاری که دارد تجربه دلنشینی را برای افراد رقم میزند. کاخ توپکاپی یکی از بناهای تاریخی ارزشمند این کشور است که در یونسکو ثبت شده است و به مدت چند قرن مهمترین تصمیمات سیاسی در آن گرفته شده است. آشنایی با دیگر جاهای دیدنی نزدیک این کاخ مانند مسجد ایاصوفیه، مسجد آبی، آب انبار باسیلیکا و … به گردشگران کمک میکند تا برای بازدید برنامه ریزی بهتری داشته باشند. برای رزرو تورهای استانبول بهتر است از آژانسها و سایتهای گردشگری معتمد و باتجربه کمک بگیرید. کارشناسان رهاراز آماده خدمت رسانی به شما علاقه مندان عزیز در رابطه با سفرهای خارجی هستند. با ما در تماس باشید.
سوالات متداول
نزدیکترین هتلها به کاخ توپکاپی استانبول کدامند؟
هتلهای متنوع با خدمات گوناگونی در شهر استانبول و در نزدیکی این کاخ وجود دارند اما مهمترین آنها با نزدیکترین فاصله عبارتند از هتل توپ کاپی (7 کیلومتر فاصله) و هتل سلطان احمد (6 کیلومتر فاصله)
تاریخچه کاخ توپ کاپی مربوط به کدام پادشاه است؟
ساخت این بنا به دستور اولین پادشاه حکومت عثمانی یعنی سلطان محمد دوم در سال 1460 آغاز شد و 18 سال بعد یعنی در سال 1478 به پایان رسید.
آدرس دقیق قصر توپکاپی کجاست؟
برای بازدید از این بنای تاریخی لازم است تا به منطقه اروپایی فاتح، محله جانکورتران، میدان سلطان احمد، جنب پارک گلخانه بروید.
آیا در این کاخ عکاسی و فیلمبرداری برای مردم عادی مجاز است؟
عکاسی در فضاهای باز مجموعه برای همه افراد آزاد است اما حراست این بنا اجازه عکاسی در قسمتهای موزه را نمیدهد.
پست بحث و گفتگو