ویزای ترانزیت چیست؟ (شرایط + قوانین)

در سفرهای بین المللی ویزای ترانزیت به‌عنوان پلی موقت برای عبور از کشوری به مقصد نهایی عمل  می ‌کند. این مجوز کوتاه ‌مدت، با شرایط و قوانین خاص خود، به مسافران امکان می ‌دهد بدون توقف طولانی در کشور میانی، به مسیر خود ادامه دهند. اما ويزاي ترانزيت چيست و چه شرایطی برای اخذ آن لازم است؟ آیا همه مسافران ملزم به دریافت این ویزا هستند یا معافیت ‌هایی نیز وجود دارد؟ در این مقاله، به بررسی جامع این ویزا، انواع آن، مراحل اخذ، شرایط لازم، معافیت ‌ها و قوانین مربوطه می ‌پردازیم.

ویزای ترانزیت چیست؟

این نوع از ویزا به مسافرانی که قصد دارند از طریق یک کشور (کشور ترانزیت) به کشور دیگری (کشور مقصد) سفر کنند، اجازه می ‌دهد تا بدون اقامت در کشور ترانزیت، از آن عبور کنند. یادتان باشد که ویزای ترانزیت با ویزای توریستی متفاوت است. ویزای توریستی به مسافران اجازه می ‌دهد تا برای مدت معینی در یک کشور اقامت داشته باشند و به گشت و گذار، بازدید از جاذبه ‌های توریستی و انجام فعالیت ‌های تفریحی بپردازند. در مقابل، این ویزا صرفا برای عبور از کشور و ادامه سفر به مقصد نهایی صادر می‌ شود و به مسافران اجازه اقامت یا انجام فعالیت‌ های توریستی را نمی ‌دهد.

ویزای ترانزیت شینگن

ویزای ترانزیت شینگن یک مجوز کوتاه ‌مدت برای عبور موقت از کشورهای حوزه شینگن است و صرفا به مسافران اجازه می ‌دهد تا برای ادامه سفر به مقصد نهایی خود از منطقه شینگن عبور کنند. معمولا این ویزا تنها برای کسانی صادر می‌ شود که قصد دارند در فرودگاه یک یا چند کشور شینگن توقف کنند و نیازی به ترک محدوده ترانزیت فرودگاهی ندارند. در برخی موارد، اگر مسافر نیاز به عبور زمینی یا توقف کوتاه در شهر داشته باشد باید ویزای ترانزیت شینگن کوتاه مدت (در حوزه شینگن به نوع B معروف است) دریافت کند. ویزای نوع B به شما اجازه می ‌دهد تا برای تعویض هواپیما، از منطقه ترانزیت فرودگاه خارج شده و وارد خاک کشور دیگر با ویزای شینگن شوید و به فرودگاه دیگری در همان کشور یا کشور دیگری در منطقه شینگن بروید.

انواع ویزای ترانزیت

ویزای ترانزیت انواع مختلفی دارد که بسته به ماهیت سفر و کشوری که از آن عبور می ‌کنید متفاوت است. رایج ‌ترین انواع این ویزا عبارتند از:

ویزای ترانزیت فرودگاهی (ATV)

این نوع ویزا معمولا برای مسافرانی صادر می‌ شود که در حال پرواز به مقصدی دیگر هستند و فقط در فرودگاه کشوری ثالث توقف یا تعویض پرواز دارند. در واقع، فرد دارنده این ویزا مجاز به ترک محدوده ترانزیت فرودگاه یا ورود به شهر نیست و اغلب فقط در سالن ترانزیت باقی می‌ ماند تا پرواز بعدی خود را انجام دهد. مدت اعتبار این ویزا معمولا کوتاه است و ممکن است از چند ساعت تا چند روز محدود باشد.

بیشتر بخوانید  ارزان ترین مراکز خرید استانبول

ویزای کوتاه ‌مدت (Short-Stay Transit Visa)

این نوع ویزا زمانی صادر می‌ شود که مسافر برای رسیدن به مقصد نهایی خود، نیاز به عبور زمینی یا هوایی از خاک یک کشور داشته باشد و باید به‌طور کوتاه ‌مدت (معمولاًتا چند روز) وارد آن کشور شود. برای مثال، ممکن است لازم باشد مسافر از طریق اتوبوس، قطار یا خودروی شخصی از یک کشور عبور کند یا حتی به مدت کوتاهی در شهر توقف داشته باشد تا سفر خود را ادامه دهد. در این حالت، ویزای ترانزیت کوتاه ‌مدت اجازه می ‌دهد فرد به مدت تعیین‌ شده و اغلب محدود تا نهایتا چند روز در کشور میزبان حضور داشته باشد.

انواع ویزای ترانزیت

ویزای دریایی یا ویزای ملوانان (Seafarer Transit Visa)

این ویزا مختص خدمه کشتی ‌ها، ملوانان و افرادی است که برای ادامه مسیر یا جا به‌ جایی به کشتی دیگر، نیاز به ورود موقت به خاک یک کشور دارند. به‌ عنوان نمونه، ملوانی که از مسیر دریایی در حال سفر است و باید در یک بندر توقف کند و سپس به کشتی دیگر یا پروازی داخلی برود، معمولا نیازمند این نوع ویزا خواهد بود. مدت اعتبار این ویزا باتوجه ‌به زمان توقف در بندر تعیین می‌ شود و معمولا فقط برای همان هدف ترانزیت یا تغییر کشتی معتبر است.

ویزای گروه پرسنل خطوط حمل‌ ون قل (Crew Transit Visa)

این نوع ویزا برای خدمه شرکت ‌های حمل ‌و نقل هوایی، دریایی و گاه زمینی صادر می‌ شود که در مسیر کاری خود مجبور به ورود موقت به کشوری دیگر هستند. به‌ طور معمول، خلبانان، خدمه کابین هواپیما یا رانندگان اتوبوس ‌های بین ‌المللی وقتی که در مسیری نیاز به چند ساعت یا چند روز توقف دارند، باید از این ویزا استفاده کنند. اغلب همراه با این ویزا قوانین و مقررات خاصی برای محل و مدت اقامت تعیین می‌ شود که خدمه باید آن‌ ها را رعایت کنند.

شهروندان کدام کشورها موظف به اخذ این ویزا هستند؟

ویزای تردد یا Transit به مسافرانی که قصد دارند از طریق یک کشور (یا منطقه) به کشور ثالثی سفر کنند، اجازه می ‌دهد تا برای مدت کوتاهی در آن کشور (یا منطقه) توقف کنند. شهروندان بسیاری از کشورها برای ورود به برخی کشورها یا مناطق خاص نیاز به اخذ ویزا ترانزیت دارند که در ادامه به تفکیک هر یک را توضیح داده ایم:

  • منطقه شینگن: شهروندان کشورهای افغانستان، بنگلادش، جمهوری دموکراتیک کنگو، اریتره، اتیوپی، غنا، ایران، عراق، نیجریه، پاکستان، سومالی، سریلانکا، سودان جنوبی
  • انگلستان: اتباع کشورهای افغانستان، ایران، عراق، سوریه، یمن، لیبی، اریتره، اتیوپی، سودان، سومالی، جمهوری دموکراتیک کنگو، جمهوری آفریقای مرکزی
  • کانادا: شهروندان کشورهای افغانستان، ایران، عراق، سوریه، لیبی، سودان، یمن، فلسطین
  • آمریکا: اتباع کشورهای ایران، عراق، سوریه، سودان، لیبی، سومالی، یمن، کره شمالی، کوبا
  • استرالیا: شهروندان کشورهای افغانستان، ایران، عراق، سوریه، لیبی، سودان، یمن، فلسطین
بیشتر بخوانید  جاهای دیدنی آنکارا

مدارک و شرایط اخذ ویزای Transit

شرایط و مدارک مورد نیاز برای اخذ این ویزای بسته به کشور مقصد متفاوت است، اما به‌طور کلی شامل موارد زیر می‌ شود:

  • تکمیل و امضای فرم مربوطه که معمولا در وب ‌سایت سفارت یا کنسولگری کشور مورد نظر موجود است.
  • گذرنامه معتبر با حداقل ۳ تا ۶ ماه اعتبار
  • دو قطعه عکس رنگی با پس ‌زمینه سفید و ابعاد مشخص
  • داشتن رزرو یا بلیط‌ های تأییدشده برای مسیر رفت و برگشت یا ادامه سفر به مقصد نهایی
  • ویزا یا مجوز ورود به کشور مقصد نهایی
  • بیمه مسافرتی معتبر

نحوه گرفتن ویزای ترانزیت

برای طی کردن مراحل نحوه گرفتن ویزای Transit ابتدا باید بررسی کنید که آیا اصلا به این ویزا نیاز دارید یا خیر. این موضوع به ملیت شما، مقصد نهایی سفر و قوانین کشور ترانزیت بستگی دارد. اگر به ویزا نیاز داشتید، باید نوع ویزا (ترانزیت فرودگاهی یا ترانزیت با اجازه ورود به خاک کشور) را مشخص کنید.

در مرحله بعد، باید مدارک لازم را جمع ‌آوری کنید. این مدارک معمولا شامل فرم درخواست ویزا، گذرنامه، عکس، بلیط هواپیما، ویزای کشور مقصد (در صورت نیاز)، بیمه مسافرتی و اثبات تمکن مالی می‌ شود. سپس باید فرم درخواست ویزا را تکمیل کنید و از طریق وب ‌سایت سفارت یا کنسولگری کشور ترانزیت، وقت ملاقات رزرو کنید. در زمان تعیین شده به سفارت مراجعه کنید و مدارک خود را ارائه دهید. ممکن است از شما مصاحبه گرفته شود. پس از بررسی مدارک و انجام مصاحبه، در صورت تأیید، ویزا برای شما صادر می‌ شود.

افراد و شهروندان کشورها معاف از ویزای ترانزیت

برخی افراد و شهروندان بعضی کشورها از اخذ ویزای Transit معاف هستند. این معافیت می ‌تواند به دلیل توافق‌ نامه ‌های بین ‌المللی، روابط دیپلماتیک یا سیاست‌ های خاص کشورها باشد.

  • دارندگان پاسپورت دیپلماتیک
  • اعضای خانواده شهروندان اتحادیه اروپا
  • خدمه پرواز
  • مسافران کشورهایی که توافق‌ نامه معافیت ویزا دارند مانند کشورهای عضو اتحادیه اروپا (EU)، کشورهای عضو منطقه اقتصادی اروپا (EEA)، آندورا، کانادا، ژاپن، ایالات متحده آمریکا

افراد و شهروندان کشورها معاف از ویزای ترانزیت

قوانین ویزای فرودگاهی و ترانزیتی در کشورهای مختلف

با اینکه تمام ویزاهای ترانزیت امکان ادامه سفر به مقصد نهایی را فراهم می ‌کنند، اما هر کشور برای این ویزا  دارای قوانین خاصی است که مسافران موظف به رعایت آن هستند.

  1. برای ویزای فرودگاهی و ترانزیت از امارات، اگر توقف شما در فرودگاه کمتر از 8 ساعت باشد، نیازی به ویزای Transit ندارید. اما اگر توقف شما بیش از 8 ساعت باشد، باید این ویزا دریافت کنید.
  2. در کشور آلمان، شهروندان ایرانی در صورتی که ویزا یا اجازه اقامت معتبری از یک کشور اتحادیه اروپا یا شنگن یا از چند کشور منتخب دیگر داشته باشند، نیازی به ویزای ترانزیت فرودگاهی ندارند
  3. کشور چین، ترانزیت 144 ساعته (6 روزه) بدون ویزا را در شهرهای و استان ‌های خاص برای شهروندان 53 کشور، از جمله ایران، دارد.
  4. در هند اگر از فرودگاه خارج نشوید، برای ترانزیت از هند به ویزای Transit نیازی ندارید. در غیر این صورت، این ویزای در هند ۲۰ دلار هزینه دارد و ۱۵ روز اعتبار دارد.
  5. برای ترانزیت زمینی یا ریلی از روسیه، ویزای ترانسفر آن حداکثر ۱۰ روز اعتبار دارد. برای ترانزیت هوایی، ویزای حداکثر ۳ روز اعتبار دارد.
  6. ویزای Transit عربستان سعودی رایگان است و به شما اجازه می ‌دهد تا ۹۶ ساعت در این کشور اقامت داشته باشید.
  7. شهروندان ایرانی برای ورود به آذربایجان و عراق نیاز به ویزا دارند، اما برای ترانزیت هوایی بدون خروج از فرودگاه نیازی به ویزا ندارند.
  8. شهروندان ایرانی برای ترانزیت از کانادا به ویزا نیاز دارند اما ویزای Transit کانادا رایگان است.
بیشتر بخوانید  تفریحات و جاهای دیدنی در تایلند

اعتبار ویزای Transit چقدر است؟

مدت اعتبار ویزای Transit، مانند بسیاری از ویزاها، به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمی ‌توان عدد دقیقی برای آن تعیین کرد. نوع ویزای (مثلا ترانزیت فرودگاهی یا ترانزیت با اجازه ورود به خاک کشور)، قوانین کشور یا منطقه ترانزیت، ملیت مسافر و برنامه سفر او، همگی در تعیین مدت اعتبار ویزا مؤثرند. معمولا این ویزا برای مدت کوتاهی صادر می‌ شود و می ‌تواند از چند ساعت تا حداکثر 10 روز اعتبار داشته باشد.

هزینه ویزای ترانزیت کشورهای مختلف

هزینه ویزای Transit در کشورهای مختلف متفاوت است و توسط وزارت امور خارجه هر کشور تعیین می‌ شود. در جدول زیر هزینه این ویزای برای کشورهای مهم و محبوب را آورده ایم:

کشورها هزینه ویزا
ژاپن ۷۰۰ ین ژاپن
چین 140 دلار آمریکا
سنگاپور 40 دلار سنگاپور
هند 20 دلار آمریکا
عراق 50 دلار
آذربایجان 20 دلار آمریکا
نیوزیلند ۱۸۰ دلار نیوزیلند
استرالیا 145 دلار استرالیا
کشورهای شینگن 80 یورو
انگلستان ۶۴ پوند انگلیس
ایالات متحده ۱۸۵ دلار آمریکا
امارات متحده عربی برای ۴۸ ساعت، ۵۵ درهم و برای ۹۶ ساعت، ۲۱۶
کویت 80 دینار کویت
قطر معاف برای ایرانیان تا 96 ساعت
روسیه 75 تا 80 دلار آمریکا

هزینه ویزای ترانزیت کشورهای مختلف

سخن پایانی

ویزای تردد یا همان ترانزیت برای تسهیل سفرهای بین ‌المللی و عبور مسافران از کشورهای واسط به مقصد نهایی خود صادر می‌ شود. همانطور که اشاره کردیم این ویزا انواع مختلفی دارد و مدت زمان اعتبار آن به قوانین کشور ترانزیت بستگی دارد برای دریافت این ویزا، مسافران به گذرنامه با حداقل شش ماه اعتبار، عکس پرسنلی با زمینه سفید و بلیط رزرو شده به مقصد نهایی نیاز دارند. همچنین مسافران باید قبل از سفر از شرایط و مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای ترانزیت کشور مورد نظر خود مطلع شوند، زیرا عدم داشتن ویزای صحیح ممکن است منجر به عدم اجازه ورود به کشور ترانزیت و ایجاد اختلال در برنامه سفر شود.

سوالات متداول

ویزای Transit چیست؟

این ویزا مجوزی است که به مسافران اجازه می ‌دهد برای مدت کوتاهی از یک کشور عبور کرده و به مقصد نهایی خود برسند.

مدت اعتبار ویزای Transit چقدر است؟

مدت اعتبار بسته به کشور صادر کننده متفاوت است، اما معمولا بین ۲۴ تا ۷۲ ساعت متغیر است.

نحوه دریافت ویزای Transit برای ایرانیان چگونه است؟

با مراجعه به سفارت یا کنسولگری کشور مورد نظر، تکمیل فرم درخواست، ارائه مدارک مورد نیاز و پرداخت هزینه مربوطه می ‌توان این ویزای را دریافت کرد.

کدام کشورها به ایرانیان اجازه عبور بدون ویزای Transit را می ‌دهند؟

برخی کشورها مانند ترکیه، گرجستان و ارمنستان به ایرانیان اجازه می‌ دهند بدون نیاز به ویزای از قلمرو آن‌ ها عبور کنند.

پست بحث و گفتگو

برای اولین بار به نظر “ویزای ترانزیت چیست؟ (شرایط + قوانین)”

برترین مقاصد

برترین تورها

آخرین مقالات

معرفی زیباترین جاهای دیدنی ترکیه + عکس اماکن دیدنی

ترکیه، کشوری با تاریخ پرافتخار و فرهنگی بسیار غنی است.…

جاهای دیدنی استانبول

استانبول یکی از شهرهای توریستی جهان با سابقه‌ای بسیار طولانی…

جاهای دیدنی آنتالیا

به عنوان یکی دیگر از شهرهای توریستی ترکیه، انتالیا دارای…

جاهای دیدنی آنکارا

آنکارا، ممکن است در بین گردشگرانی که به ترکیه سفر…

جاهای دیدنی ازمیر

ازمیر یکی از شهرهای زیبا و تاریخی ترکیه است که…

جاهای دیدنی ترابزون

ترابزون یک شهر شمال شرقی ترکیه است که در نزدیکی…

جاهای دیدنی وان

وان، یک شهر کوچک در شرق ترکیه است که در…